O nas

Projekt WIEŻA


Wszystko co robimy, jest niezależnym projektem. Naszą przestrzenią jest 130-letnia wieża położona na wrocławskiej spokojnej, zielonej Wielkiej Wyspie. To miejsce od zawsze związane z gastronomią, dawniej była tu przetwórnia owoców, a jeszcze dawniej browar. Całkowicie odnowiona, swoim jasnym i przejrzystym wnętrzem doskonale wpisuje się w koncept kuchni nowopolskiej. Z wieży zawsze widać więcej, łatwiej czerpać pomysły ze wszystkich stron świata. Wieża to ustronne miejsce, dostępne dla chcących się dostać, a jednocześnie łatwe do znalezienia.

Kuchnia NOWOPOLSKA


Polska kuchnia XXI wieku. To połączenie rodzimych produktów, włoskiej prostoty, francuskiego perfekcjonizmu i molekularnych eksperymentów. W naszej restauracji tradycyjną kartę zastąpiły projekty, będące odzwierciedleniem tego, co w danej porze roku świeże i najlepsze. Z szacunkiem studiujemy stare przepisy i receptury, aby na ich podstawie stworzyć własne nowoczesne kreacje, definiując kuchnię nowopolską. 


ZESPÓŁ


Niczym w studio projektowym, na każde danie składa się praca całego zespołu od koncepcji i szkicu aż do doboru składników i technik. Szefem Kuchni jest Krzysztof Matuszkiewicz, który wraz ze swoimi współpracownikami z kuchni stworzył pracownię artystyczną, gdzie powstają niesamowite dzieła sztuki nie tylko pod względem smakowym, ale również wizualnym. Wirtuozem baru jest Krystian Jonak. Jego kompozycje są idealnym uzupełnieniem serwowanych dań, ale także dziełem samym w sobie. Cały zespół to grupa pasjonatów, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą. Obsługa wprowadza gości w świat kuchni nowopolskiej. Prezentując dania, opowiada o smakach, składnikach i technikach wykorzystanych do ich przygotowania.